Bahceşehir Avukat +90 532 211 19 12
Vergi hukuku bütçe hukuku ile birlikte mali hukukun alt dallarındandır. Vergi; kamu hizmetlerinin finansmanını sağlamak için gereken kaynakları oluşturmak ve bazı ekonomik ve sosyal amaçları gerçekleştirmek üzere egemen kamu otoritesi tarafından kişilerden kamu gücüne dayanılarak alınan paydır.
Vergi alacağının doğması ve kalkması ile ilgili ilke ve kurallar maddi vergi hukukunu, vergi tekniği olarak da ifade edilen tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil işlemleri ile vergi uyuşmazlıklarının idari ve yargısal çözüm yollarına ilişkin kurallar şekli vergi hukukunu oluşturur. Vergi hukuku birçok hukuk dalıyla temas halindedir. Vergi ilişkisinden doğam haklar ile yetki ve görevlerin elde edilme, kullanılma ve ifa edilme şekillerini düzenleyen kurallardan oluşan vergi usul hukuku vergileme ilkeleri, mükellefin ödevleri, vergi alacağının tayini, vergilendirme süreci ve bu süreçte yer alan idari işlemler, vergi uyuşmazlıları ve vergi yargısı konularını kapsamaktadır.
Mükellef ve vergi sorumlusunun vergi borcunu ödememesi halinde vergi alacağının ödettirilme usullerini düzenleyen vergi icra hukuku, devletin egemenlik hakkına dayanarak elde ettiği kamu gelirlerinin hukuki zor kullanılarak tahsiline ilişkin kurallardan oluşan bir vergi hukuk dalıdır. Vergi ceza hukukuise devlet hazinesine zarar veren ya da zarar verme tehlikesi yaratan fiilleri ve bunların yaptırımlarını inceler. Vergi yargılama hukukunun konusunu ise vergi kanunlarının uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin kurallar oluşturur.
Uluslararası vergi ilişkileri ve bu ilişkileri düzenleyen vergi anlaşmaları, devletlerin başka devletlerle olan ilişkilerini tek taraflı olarak kendi vergi kanunlarıyla düzenlemeleri gibi konular uluslararası vergi hukukunun konusunu oluşturur. Vergi hukukunun kaynaklarını; anayasa, kanun, uluslararası vergi anlaşmaları, kanun hükmünde kararnameler, bakanlar kurulu kararları, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, genelge (iç genelge), sirküler, özelge (mukteza), Anayasa Mahkemesi kararları, içtihadı birleştirme kararları ve diğer yargısal içtihatlar oluşturur. Vergi hukuku diğer pek çok hukuk dalına göre daha karmaşıktır. Bu nedenle bu alandaki uzmanlaşma daha zor ve vergi hukuku uzman avukat sayısı da görece daha azdır. Yukarıda da bahsedildiği gibi pek çok hukuk dalıyla ilişkisi ve alt dalı vardır. Bu durum vergi hukukuna ilişkin uyuşmazlarda vergi hukuku uzmanı bir avukata başvurmayı zorunlu hale getirir.
VERGİ HUKUKU ALANINDAKİ HİZMETLERİMİZ
-Vergi hukuku kapsamında tutulması gereken defter ve belgelerin düzenlenmesi ve denetimi konusunda danışmanlık
-Vergi cezalarına ilişkin davalarda hukuki destek ve dava takibi
-Vergi borçlarına ilişkin icra takiplerinde hukuki destek
-Vergi borcundan doğan uzlaşma görüşmelerinde temsil ve uzlaşma anlaşma tekliflerinin düzenlenmesi ve denetimi
-Şirket içi vergi hukuku işlemlerinin vergi hukukuna uygun olarak düzenlenmesi
-Gümrük mevzuatından kaynaklanan vergi hukuku uyuşmazlıklarındaki idari davaların takibi
-Vergilendirme süreci ve vergi hukuku işlemlerinden doğan her türlü uyuşmazlığa ilişkin dava ve işlemlerin takibi ve hukuki destek Bahçeşehir Avukat.
VERGİ SUÇLARI NELERDİR?
Vergi suçları, vergi hukukuna aykırı davranışları ifade eden suçlardır. Bu suçlar, genellikle vergi kaçırma, vergi kaçakçılığı, sahte belge düzenleme gibi faaliyetleri içerebilir. Vergi suçları, bir ülkede vergi düzenlemelerine uymayan veya vergi kaçakçılığı gibi yasadışı eylemlerde bulunan bireyler veya işletmelerle ilgili olabilir.
Vergi suçları arasında şu tür eylemler bulunabilir:
Vergi suçları, ülkeden ülkeye farklılık gösteren yasal düzenlemelere tabidir ve bu suçlara ilişkin cezai yaptırımlar genellikle ciddi olabilir. Her ülkenin kendi vergi mevzuatına ve yasal düzenlemelerine sahip olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, vergi suçlarına karşı alınan tedbirler ve cezai yaptırımlar ülkeden ülkeye değişebilir.
Telif Hakkı © 2024 Bahçeşehir Avukat - Tüm Hakları Saklıdır.